769025.jpg

Tykkään tosi paljon leipoa kaikkia kakkuja ja piirakoita, mutta lempisyömisiin kuuluu ehdottomasti pulla. Pari päivää sitten leipasin ison satsin pullaa pakkaseen, ihan sen varalle kun meidän baby syntyy ja saa vieraita. Oikeestil, lapsi tulee kyllä äitiinsä, kun ekat korvapuustit nostin uunista niin alko sitten mieletön potkinta mahassa, varmasti haistoi pullan tuoksun : )

Pullat teen yleensä tämän ohjeen mukaan

1 l punaista HYLA maitoa 
3 dl sokeria 
3 muna
1 - 2 tl kardemummaa 
1 tl suolaa
50g hiivaa
n. 20dl Sunnuntai-vehnäjauhoja, näppituntumalta
200g voita

Sekoita reilusti kädenlämpöiseen maitoon hiiva, munat, sokeri, kardemumma ja suola . Lisää jauhot ja sulatettu voi. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.
Leivo pullat ja anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Voitele pullat munalla ja koristele raesokerilla.
Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Vasemman puoleisissa pullissa täytteenä käytin voita, kaakaota ja kookoshiutaleita, toisissa ihan kaneli-sokeria.

Juomaksi kokeilin tehdä Glorian ruoka ja viinilehdessä olleen reseptin mukaan mustaherukanlehdistä tehtyä mehua, siihen on monia ohjeita nimellä Louhisaaren juoma tai Marskin juoma.

10 l vettä

puoli sankkoa mustaherukan lehtiä

1, 5 kg sokeria

100g sitruunahappoa

Kerätään herukan lehdet ja keitetty vesi päälle, annetaan liota reilu vuorokausi. Sihvilöidään lehdet pois ja keitetään n. litra vettä johon liuotetaan sokeri ja sitruunahappo, sekoitetaan ja pullotetaan. Juoma on tosi hyvää ja raikkaan makuista, itse tykkään että sen voi laimentaa vedellä tai vishyllä. Tuosta säilyvyydestä en osaa sanoa, sitruunahappoahan käytetään säilöntään mutta en saanut selville missä määrin se lisää mehun ikää, varminta heittää muovipulloissa pakkaseen.